Екологія душі – стан мого комфорту в родині

22.02.2018 11:31

    Насильство в сім’ї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини.

    У більшості випадків протиправні дії проти когось із членів родини супроводжуються актами агресії, приниження та жорстокої поведінки. Як правило, найбільше страждають від сімейного насильства жінки та діти.

    Насильство в сім’ї є серйозним порушенням прав людини та родини, які держава має відстоювати та захищати. Серед них, наприклад, право на життя і фізичну недоторканність, право не бути об’єктом знущань або жорстокого, нелюдського чи принизливого поводження, а також право на здоровий та безпечний розвиток.

    В рамках Дня профілактики правопорушень «Стосунки в моїй родині. Поняття «насилля». Екологія душі – стан мого комфорту в родині. Жорстокість. Насилля. Відповідальність» в Шполянській ЗОШ І-ІІІ ст. № 5 було проведено ряд заходів: години спілкування на теми «Усі ми різні, але нас єднає добро», «Екологія природи, екологія душі», «Життя без насильства», виступ  агітбригади та виготовлення буклету «Добро врятує світ», тренінг «Геть насильство над дітьми», книжкова виставка «Куточок правових знань».

    Також була організована зустріч з начальником Шполянського бюро правової допомоги Бабенко Світланою. Зі слів Світлани, учні 8-10 класів дізналися, що насильство в родині є таких видів: фізичне, сексуальне, психологічне та економічне, хто несе відповідальність за домашнє насильство, де і як отримати допомогу, особам, що стали жертвами домашнього насильства.

    Питання яке дуже цікавило учнів. Що ж потрібно робити у разі домашнього насильства? На що отримали змістовну відповідь від юриста. Необхідно одразу викликати поліцію або звернутися за безкоштовною правовою допомогою. Але в жодному разі не потрібно мовчати. Кожна людина має право на безпеку і захист. Також вона повідомила, що держава гарантує захист від кривдника. За ініціативою поліції або заявою постраждалої особи до кривдника може бути застосований терміновий заборонний припис, що передбачає: зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи; заборону на вхід та перебування у місці проживання (перебування) постраждалої особи; заборону в будь-який спосіб контактувати із постраждалою особою. За невиконання припису – штраф, громадські роботи або адміністративний арешт. Термін дії припису – до 10 діб. На більш тривалий термін видається обмежувальний припис.

    Якщо ви стали свідком домашнього насильства щодо своїх близьких, рідних, знайомих, звертайтеся до поліції. Ваша небайдужість може врятувати чиєсь життя!

    З фото матеріалами ви можете ознайомитися на офіційній сторінці на Фейсбук 

—————

Назад


Контакт

Шполянський ліцей №5 Шполянської міської ради об'єднаної територіальної громади Черкаської області

20602 Черкаська обл., Звенигородський р-н, м. Шпола., вул. Олександра Кунця, 80

litsey5shpola@gmail.com