Пам'ятай про Крути

29.01.2018 14:21

    29 січня українська громадськість відзначає День пам’яті Героїв Крут. Саме цього дня 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли на полі нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі.

    Бій тривав лише п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.

    Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. Після цього про подвиг молоді під Крутами було забуто на більш як на 70 років. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками. Лише 2006 року на місці бою під Крутами встановлено пам’ятник, а з нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам’ятну гривню.

    На знак вшанування пам'яті загиблих Героїв Крут відповідні заходи відбулись і в Шполянській ЗОШ І-ІІІ ст. № 5. Класні керівники провели з учнями години спілкування: «Перемога українського духу. Бій під Крутами», «Вони загинули в боротьбі за Українську державу», «Полум’ям подвигу вашого наші горять серця», «Їх там триста, як скло, товариства лягло», «300 сердець - наша гордість».

    Вчителі та учні школи підготували та провели годину пам’яті «Пам’ятай про Крути». У бібліотеці школи було оформлено книжкову виставку «Згадаймо юність, що горіла в Крутах».

    В рамках проведених заходів їх учасники згадували та вшановували один із найвеличніших подвигів в історії нашої країни – героїчний подвиг юнаків в ім’я своєї Вітчизни. Адже поки ми пам’ятаємо героїв, поки вони і живі.

—————

Назад


Контакт

Шполянський ліцей №5 Шполянської міської ради об'єднаної територіальної громади Черкаської області

20602 Черкаська обл., Звенигородський р-н, м. Шпола., вул. Олександра Кунця, 80

litsey5shpola@gmail.com