Переможці обласного конкурсу сучасних знань «Наукова ліга».

06.06.2017 15:05

    Мати міцні, грунтовні знання та вміти застосовувати їх на практиці дуже важливо і корисно. В цьому переконались учні 8 класу нашої школи Жабинець Костянтин, Древетняк Богдан, Гончаренко Богдана, Ожиганов Дмитро, Потапенко Віталій та Курій Сергій.  А все тому, що ці учні в складі команди STEAM здобули перемогу в обласному конкурсі сучасних знань «Наукова ліга», організований за сприяння директора ТОВ НВФ «Урожай» Олега Васецького та благодійного фонду «Урожай громаді».

         Перший етап конкурсу відбувся у Шполі в кінці квітня. Донести до школярів думку про те, що наука – річ цікава, взялася команда черкаських аніматорів. Молоді люди розробили цікаву пізнавальну шоу-програму для учнів, аби показати їм, що хімія, ботаніка й фізика – не просто предмети із шкільної програми. Насамперед, це науки, без яких неможливий прогрес і розвиток промисловості, сільського господарства, медицини, високих технологій і багатьох інших сфер, без яких ми нині не уявляємо свого життя.

         Упродовж трьох годин ведучий конкурсу та його помічники розповідали школярам про те, як науку застосовують у реальному житті та техніці, показували, який вигляд у реальному житті мають хімічні речовини, що їх зазвичай школярі бачать лише у вигляді формул у підручниках, продемонстрували цікаві експерименти, навчили основам командної роботи і алгоритму вирішення експериментальних задач. Одночасно учасники конкурсу змагалися між собою – відповідали на запитання ведучого, виконували завдання. У підсумку команда STEAM виборола друге місце.

    Для того, щоб потрапити на обласний етап конкурсу команда учнів нашої школи  виконала домашнє завдання – підготувала відеопрезентацію на тему «Сільське господарство в моєму регіоні»: провели аналіз сільського господарства Шполянського району, визначили, на свій вибір, одну проблему, яка існує в сільськогосподарській галузі, а саме, слабкий розвиток тваринництва, і запропонувати її вирішення із використанням сучасних технологій, з якими вони познайомилися під час проведення конкурсу. Учні запропонували покращити розвиток тваринництва шляхом створення ферм із розведення жаб та їх експорт до Франції та інших країн Європи. Наша відеопрезентація була однією з найкращих і змістовних.

    Другий тур змагань відбувся 3 червня в м. Черкаси в рамках фестивалю тімбілдінгу Summer challenge – 2017. Дійство відбувалось в долині троянд – чудовому місці обласного центру на узбережжі Дніпра. Команда STEAM була однією із 14-ти команд, які пройшли до другого туру. Змагання проходили в два етапи: науково-спортивний фест «Geek Kids» і, власне, другий тур конкурсу сучасних знань «Наукова ліга».

    У першому етапі команда STEAM, виконуючи різні силові та логічні завдання, які потребують спільної та злагодженої участі всіх членів команди, проявила єдність, згуртованість, спритність, кмітливість, взаємовиручку та взаємопідтримку. Особливо сподобалось виконувати такі завдання як «Еспандер», «Переправа» «Тарзанка», «Мумія», «Color code», «Рикошет», «Дженга» та інші. Майже у всіх конкурсах команда STEAM показала одні з кращих результатів і отримала Грамоту в номінації «Герої тімбілдінгу».

    В другому етапі наша команда швидко і якісно виконувала завдання, пройшовши 8 наукових станцій. Учні розв’язували головоломки, логічні задачі, робили досліди. Наприклад, із набору дерев’яних елементів зібрати задані фігури; із аркушу паперу формату А-4 за допомогою ножиць зробити такий отвір, через який зможе пролізти людина; намалювати картину прозорими розчинами хімічних речовин; за допомогою певних речей дістати суху монету із води та інші.

    У підсумку команда STEAM Шполянської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 завоювала І місце, 10 тис. гривень і масу позитивних емоцій, підтвердивши відомий вислів «Знання – це сила».

—————

Назад


Контакт

Шполянський ліцей №5 Шполянської міської ради об'єднаної територіальної громади Черкаської області

20602 Черкаська обл., Звенигородський р-н, м. Шпола., вул. Олександра Кунця, 80

litsey5shpola@gmail.com