Правові знання потрібні кожному

09.10.2017 10:37

    Сьогодні право охоплює всі важливі сфери суспільного життя. Правові знання потрібні кожному з нас у всьому – у праці, особистому житті, колективних відносинах. Особливо правова культура необхідна молодому поколінню.

    Відомо, що молодь живе майбутнім: завжди мріє, забігає наперед, будує грандіозні плани та проекти. Саме в лавах теперішньої молоді перебувають ті, хто завтра стане біля керма держави. В умовах формування України як суверенної і незалежної правової держави особливо важливе значення набуває виховання у молоді правової культури, з рівнем якої безпосередньо пов’язана ефективність докорінних перетворень у нашій країні.         

     Важливим компонентом правослухняної особи є її правомірна поведінка, формуванню якої сприяє проведення позашкільної та позакласної роботи, зокрема шляхом створення молодіжних правових клубів, гуртків, лекторіїв.

         Практика показує, що організація діяльності правових клубів не тільки позитивно впливає і сприяє поширенню та вдосконаленню правових знань, а й  дозволяє самореалізуватися молодим особистостям, виховує лідерів, здатних приносити значну користь державі.

    Вже декілька років в нашій школі діє клуб правових знань «Феміда». Діяльність клубу має на меті ознайомлення слухачів з основами правознавства, виховання у них відповідальності за свої вчинки, вміння використовувати теоретичні знання права у різноманітних ситуаціях.

    На засідання клубу запрошуються працівники правоохоронних органів, юристи, представники влади та громадських організацій, на тематичних засідань використовуються слайди, буклети, підбираються відеоматеріали.

    6 жовтня відбулося чергове засідання клубу на тему "Особливості адміністративної та кримінальної відповідальності   неповнолітніх" . Було запрошено  начальника Шполянського бюро правової допомоги Бабенко Світлану Валеріївну.

    Метою зустрічі було на прикладах з життя ознайомити учнів з кримінальною відповідальністю, показати негативні наслідки звичайних пустощів та сприяти вихованню законослухняних громадян нашої країни.

    Звертаючись до учнів, Світлана Валеріївна зазначила, що останнім часом почастішали випадки дитячої злочинності. Однією з головних причин злочинності є  незнання підлітками законів, а іноді і навмисне порушення їх. Такими прикладами є управління транспортними засобами особами, які не мають відповідних водійських посвідчень. Продовжуючи розмову з членами клубу , юрист довела  до відома присутніх основні норми чинного кримінального законодавства, розповіла їм про те, чим відрізняється злочин від адміністративного проступку. Надала інформацію про вік, з якого в Україні можливо притягнути за злочин до кримінальної відповідальності.

    Окрім цього, учні переглянули два відеофільми, у яких йшлося про те, як неповнолітні поводяться у різних ситуаціях, як вони скоюють злочини, як потім жалкують про свої дії.

    На завершення зустрічі Світлана Валеріївна, звертаючись до учнів, попросила не пустувати та ні в якому разі не вживати недозволених прийомів під час ігор, які можуть призвести до тяжких наслідків. Вона акцентувала  увагу слухачів на тому, що своїми безвідповідальними діями вони можуть завдати шкоди собі та своїм рідним, перекреслити своє майбутнє, та потрапити на хибну стежину злочинного світу.

    Хочеться, щоб всі підлітки усвідомили, що лише правові знання стануть ключовим засобом забезпечення успішного життя молоді в правовій державі.

 

—————

Назад


Контакт

Шполянський ліцей №5 Шполянської міської ради об'єднаної територіальної громади Черкаської області

20602 Черкаська обл., Звенигородський р-н, м. Шпола., вул. Олександра Кунця, 80

litsey5shpola@gmail.com