Україна - єдина! Україна - це ми!

22.01.2018 14:17

    Щороку 22-го січня в Україні святкують День Соборності. Історичним підґрунтям цієї дати стало проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося у 1919 році, і було ще одним проявом віковічного прагнення українців до своєї незалежності.

    Ідея соборності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві. Київська Русь, об’єднавши у своїх кордонах усі східнослов’янські племена, досягла найвищої могутності за часів Володимира Великого та Ярослава Мудрого. Протягом віків її практичним втіленням займалися українські гетьмани. В результаті ухвалення ІІІ Універсалу Центральної Ради 7 листопада 1917 року була проголошена УНР, до складу якої ввійшло три губернії. Під впливом цих подій у жовтні 1918 року у Львові представники Західноукраїнських політичних партій створили Українську Центральну Раду, а 19 жовтня того ж року було проголошено ЗУНР. І от, нарешті, 22 січня 1919 року століттями розірваний народ визволився з неволі і возз’єднався на своїй землі – єдиній українській.

    В день великого для України Дня Соборності у Шполянській ЗОШ І-ІІІ ст. № 5 спільними зусиллями учнів і вчителів було проведено ряд заходів інформаційного, просвітницького та виховного характеру: уроки пам’яті, виступ агітбригади, години спілкування «Україна є, була і буде», під час яких діти висловлювали свої думки щодо здійснення мрії українського народу про Незалежну, Соборну національну державу, про майбутнє об'єднаної України, вікторина «Як я знаю Україну?», знято та презентовано відеофільм «Україна – єдина! Україна – це ми!», а також учні та вчителі об’єдналися в живий «Ланцюг єдності». Метою заходів було донести до учнів ідеї соборності, єдності та суверенності держави, головної умови розвитку незалежної України; сприяти формуванню й розвитку громадянської та національної самосвідомості.

    Учні школи сповнені бажання будувати Українську державу в рівноправній єдності всіх громадян незалежно від національності, віри і переконань, бо Свобода, Незалежність, Соборність – це ті неперехідні цінності, які завжди були, є і будуть шановані в Україні.

—————

Назад


Контакт

Шполянський ліцей №5 Шполянської міської ради об'єднаної територіальної громади Черкаської області

20602 Черкаська обл., Звенигородський р-н, м. Шпола., вул. Олександра Кунця, 80

litsey5shpola@gmail.com